Het type landgebruik is bepalend voor het organische stofgehalte in de bodem: grasland bevat meer dan akkerland, maar beide hebben een lager organische stofgehalte dan bodems met oude vegetatie. Kunstmest en natuurlijke mest (dierlijk of compost) verhogen beide de microbiële activiteit van bacteriën en schimmels in de bodem.
onderbreking: Windenergie is variabel en afhankelijk van windsnelheden, wat leidt tot een inconsistente vermogensopbrengst. Hoge initiële kosten: De bouw van windturbines, inclusief de aanschaf en installatie, kan kapitaalintensief zijn. Milieu- en esthetische zorgen: Windparken kunnen gevolgen hebben voor het milieu, zoals botsingen met vogels en …
overgebracht, waar dit wordt vastgehouden als organische koolstof wat leidt tot een toename van de C-voorraad in de bodem (Don et al., 2023). Deze definitie is opgesteld binnen het European Joint Programme on Agricultural Soil Management (EJP Soil). Figuur 1 Visuele weergave van het onderzoeksprogramma Slim Landgebruik met een centrale rol voor ...
Het landgebruik voor de voedselconsumptie in 2017 (3,3 miljoen hectare) bedraagt anderhalf maal het agrarisch areaal van Nederland (2,2 miljoen ha). In 1990 bedroeg het landgebruik voor voedselconsumptie nog 3,9 miljoen hectare. Ondanks een bevolkingsgroei van bijna 15% sinds 1990 is het ruimtebeslag voor voeding dus afgenomen.
Klimaatverandering heeft een enorme impact op de bodem en veranderingen in landgebruik en bodem kunnen de klimaatverandering versnellen of juist vertragen. Als we niet zorgen voor gezondere bodems en een duurzaam beheer van land en bodem, dan kunnen we onmogelijk de klimaatcrisis aanpakken, voldoende voedsel produceren en ons aanpassen aan …
Landgebruik geeft ons een beeld van het effectieve gebruik van de grond voor welbepaalde activiteiten. Het agrarisch landgebruik (akkerland en grasland) domineert in Vlaanderen (46%). Het grootse deel van die oppervlakte wordt geëxploiteerd voor voedergewassen. Een derde daarvan voor akkerbouw en bijna 10% voor tuinbouw.
Nederlanders eten en drinken in de periode van 2012 tot 2016 ongeveer evenveel plantaardig als dierlijk voedsel (in grammen per persoon per dag). De consumptie van dierlijk voedsel draagt gemiddeld het meeste bij aan de uitstoot van broeikasgassen, landgebruik, verzuring en vermesting van zoet en zoutwater. De consumptie van plantaardig voedsel en dranken draagt …
Via duurzame landbouw, meer CO2-vastlegging in landgebruik, meer duurzame energieopwekking en duurzame brandstoffen moet de CO2-uitstoot in de sector Landgebruik en Landbouw in 2030 nog extra omlaag, tot een restemissie in 2030 van 18,9 Mton voor landbouw en 1,8 tot 2,7 Mton voor landgebruik. Strenger nakomen van de afspraken uit het Klimaatakkoord …
Vaak hoor je vooral wat er minder moet. Minder consumeren. Minder CO2 uitstoten. Dat is één kant. De andere kant gaat niet over minder, maar juist over meer. ... Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL''s voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de ...
De productie van vlees is het meest belastend voor het milieu, met name rundvlees. Voor het houden van vee is er veel land, water en voer nodig. Dat voer komt vaak van ver, zoals soja uit Zuid-Amerika. En voor het verbouwen van veevoer wordt vaak oerwoud gekapt. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door scheten, boeren ...
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om reguliere houtoogst en hergroei, ontbossing voor houtkap of creatie van landbouwgrond (wat leidt tot extra CO 2-uitstoot), maar ook om herbebossing (wat leidt tot extra CO 2-opslag). Binnen het internationale klimaatbeleid is echter een andere definitie afgesproken (UNFCCC methode).
De bodem is belangrijk voor de boer. Naast productie levert de bodem ook een belangrijke oplossing voor het klimaatprobleem. Door Slim Landgebruik kan CO2 uit de lucht in de bodem worden vastgelegd in de vorm van organische stof. Maar hoe doen we dat in de landbouw? Het Louis Bolk Instituut werkt aan onderzoek in langlopende experimenten, in netwerken met …
''Wat we willen aantonen met ons onderzoek is dat landgebruik mee moet in de afweging hoe duurzaam een energiebron precies is, net als CO2-uitstoot. Het potentiële gebruik van land doet de ecologische voordelen van hernieuwbare energie niet teniet, maar we …
Daarom kost het niet veel energie om ze om te zetten in de gewenste voedingsvetten. Bovendien is er voor vetten op basis van fossiele brandstoffen minder water en land nodig dan voor vetten van bijvoorbeeld palmbomen. Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van fossiele brandstoffen.